"Einmal in der Woche, am Sonntag, war Österreich" - Miladinović Zalaznik, Mira (Acta neophilologica, 2000)
Avtorica se v svojem prispevku o avstrijskem pisatelju Josephu Rothu ukvarja z njegovima "slovenskima" romanoma Radetzkyjeva koračnica ter Kapucinska grobnica. Pri tem ugotavlja, da je Joseph Roth kot eden najeminentnejših "soustvarjalcev" habsburškega mita (Claudio Magris), v svojih obravnavanih delih ustvaril literarno podobo Slovenca, ki se seveda ne sklada s podobo realnega Slovenca, ki jo imamo uzaveščeno mi. Da je Roth fikcionalno podobo Slovenca ustvaril namenoma, izhaja tudi iz njegovih člankov, ki jih je kot dopisnik znamenitega dnevnika Frankfurter Allgemeine, pošiljal iz Južne Slavije, kot je sam vedno imenoval Jugoslavijo. Njegove politične analize položaja na Balkanu so lucidne in bi še danes lahko služile svojemu namenu, kar pa očitno niso ne takrat ne pozneje.
Keywords: avstrijska književnost; literarne študije; Roth, Joseph