Zakaj gostinci odhajajo? Gostlnske in turiatlfine organizaclje so v zadnjih letih dale več pobud, kako organtzlrati raznB prireditve, ki so, kot na primer Ijubljartska ohcat, tudi fotklomo zanimive. Kje so torej problemt? Začnejo se pri gostinakih kadrih, ki jih povsod primanjkuje, nemalo problemov pa povzro-Cajo gostje, ki ponavadi oblegajo ene in iste gostilne. Posebno v vefternlh urah je po naSih gostiščih ailno žlva-hno. gostje se ob alkoholu razžlvl]o jn zahtevajo vedno več pijaCe, kot jo sme datl točajka. Poaebno oblegane so gostiine na obrobju mesta (n tu prfde nsjvečkrat do nere-dov. tako da mlrnj goatje odhajajo, ostajajo pa samo razgrajačt, ki motijo gostinca pozno v noč in zahtevajo pijaio Se potem, ko so vrata zaprta. Tako postajajo gostllno nekaj drugega, kot sl Žellmo. Gostinec ne more biti razsodnlk med dvema gostoma, kadar se prepfrata, njegova dofžnost {e, da goste pomiri, izgrednlke pa odstrani iz lokala. Prav to pa je delo, kl )e najtežje ln bl ga ne bllo, Če bi se znali občani primerno vesti v Javnem prostoru. Mladl gostincl zatrjujejo. da Je npr. delo točajke Izredno tezko zaradi nelepega vedenja gostov, kl jih obkladajo z žafjivkami. Da b< bila ironija še več{a, pa popolnoma pijan gost pokliče tržnega InSpektorja. CeS da ni dobil pijače. Tako se je prtmerllo. da je drugi dan tržni Inšpekior posre-doval v gostlnskem lokalu, ker pafi nl vedel. da je nasedel pijanemu gostu. Zato ne bomo mogll preprefiltl odhoda gostlncev v druge sfužbe. Gostinec je delavec zdruienega dela. ki pa zahteva od gostov korektno obnaSanje. Gostilne zato no smejo postati mesto, kjer bl se gostje izživljall nad go-atinci, posebno pa ne nad tofiajkaml. I.P.