Težave pri oskrbi z ustreznimi ortozami na sekundarni ravni - Hernja Rumpf, Tadeja (Rehabilitacija (Ljubljana), 2019)
Oskrba z ustreznimi ortozami je eden od osnovnih posegov v fizikalni in rehabilitacijski medicini. Ortoze potrebujejo ljudje z različnimi okvarami funkcij živčevja, mišičja in okostja in z gibanjem povezanih funkcij ter ljudje z okvarami z gibanjem povezanih zgradb. Ob pregledu literature in iz vsakodnevne klinične prakse se porajajo številne težave pri oskrbi z ustreznimi ortozami na sekundarni ravni. V Sloveniji bi si morali v bodoče prizadevati, da bi bila oskrba z ustreznimi ortozami v bolnišnici timsko delo, pri katerem bi se diplomiran ortotik in protetik vključeval pri predpisu, izdaji in namestitvi ortoz. Le tako bi lahko imeli vsi bolniki v bolnišnicah po Sloveniji enako obravnavo in bili deležni predpisa ustreznih ortoz. O tem kaže tudi prikaz primera bolnice.
Keywords: acute hospital; akutna bolnišnica; orthoses fitting; Orthotic Devices; orthotics; ortotika; ortoze; othroses; predpisovanje ortoz; secondary level; sekundarna raven