Oksidativni stres - Osredkar, Joško (Zdravniški vestnik, 2012)
Izvleček: Človeški organizem je izpostavljen vplivom različnih oblik stresa, tako fizičnega, psihičnega ali kemičnega, vsem pa je skupno, da lahko negativno vplivajo na naš organizem. Določena količina stresa je vedno prisotna in nekako usmerja, pospešuje ali zavira delovanje človeškega telesa. Žal pa smo dandanes preveč in prepogosto izpostavljeni čezmernemu stresu, kar ima zagotovo škodljive posledice. To velja tudi za posebno vrsto stresa, ki jo imenujemo oksidativni stres. Tej obliki stresa so zaradi pridobivanja energije s pomočjo kisika izpostavljeni vsi aerobni organizmi. Za tovrstni stres bi lahko rekli, da je prav nevidno vpleten v naše življenje, saj opozori nase šele ob izbruhu določenih bolezni. Škodljivega vpliva radikalov, katerih presežek predstavlja glavni razlog za oksidativni stres, se danes že dobro zavedamo. Vendar pa pri tem ostaja ključni problem zaznavanja oksidativnega stresa, kar bi nam omogočilo pravočasno ukrepanje in preprečilo izbruh mnogokatere bolezni današnjega časa. Dejavnikov, ki pospešujejo oksidativni stres, je namreč veliko, mednje prav gotovo sodi hiter življenjski slog in onesnaženost okolja. Povečanje oksidativnega stresa pa lahko sproži tudi intenzivna telesna dejavnost, pri kateri v večjem obsegu potekajo oksidativni procesi v organizmu s posledičnim povečanim nastajanjem reaktivnih kisikovih spojin. Morda se zdi to dejstvo ob splošnem zagovarjanju gibanja na prvi pogled protislovno, vendar to potrjujejo različne raziskave pri aktivnih športnikih. Trening vrhunskega športnika namreč vsakodnevno vključuje izjemen telesni napor, ki se zrcali tudi na oksidativnem stanju organizma. Vendar pa je pri tem potrebno upoštevati, da imajo vrhunski športniki v primerjavi z običajnimi posamezniki spodbujen obrambni sistem, ki lahko ustrezno uravnava negativne posledice oksidativnega stresa. Ravno nasprotno pa velja za neredno ali pretirano telesno dejavnost, na katero telo ni prilagojeno.
Keywords: kisikove vrste; metabolizem; oksidativni stres; radikali