Predlog direktive o sanaciji in reševanju zavarovalnic - Černovšek, Juš (Podjetje in delo, 2022)
Z namenom poenotenja pravil Evropske unije oziroma izognitve nadaljnji fragmentaciji postopkov reševanja in sanacije je Evropska komisija 22. 9. 2021 sprejela predlog Direktive o vzpostavitvi okvira za sanacijo in reševanje zavarovalnic in pozavarovalnic (IRRD). Predlog in predlagana ureditev se zelo zgledujeta po ureditvi na bančnem področju, ki se je vzpostavila z Direktivo za sanacijo ter reševanje kreditnih institucij in investicijskih podjetij (BRRD). Predlagana ureditev sanacije in reševanja zavarovalnic in pozavarovalnic bo prinesla na evropski in posledično slovenski zavarovalni trg precej novosti in dodatnih obveznosti za industrijo ter tudi državo. Tako bodo zavarovalnice morale pripraviti načrte sanacije in jih vsako leto posodabljati ter usklajevati skupaj z regulatorjem. Predpostavlja pa se tudi oblikovanje novega organa za reševanje, ki bo odgovoren za pripravo načrtov reševanja zavarovalnic in ukrepanje, če bi zavarovalnice zašle v težave.