Zveza med analiznimi rezultati - karbonatna bomba in termična analiza - Pogačnik, Željko (Materiali in tehnologije, 2008)
Pri spremljanju reaktivnosti karbonatnih kamnin je treba upoštevati njihove geološke danosti, kot sta struktura in tekstura. Obstaja več načinov določanja masnega deleža karbonata v kamnini; cementna industrija in proizvodnja apna uporabljata največkrat TGA-DTA in XRF analizo (zadnja ne podaja absolutne vrednosti), medtem pa naftna industrija prisega na t. i. hitro analizo, t. j. uporabo karbonatne bombe (Müller and Gastner, 1971). V prispevku želim predstaviti primerljivost med analiznima postopkoma, ki temeljita na kislinskem razklopu ter procesu termičnega razpada različnih kamnin. Analizi nista pomembni le za določitev masnega deleža karbonatov, omogočata tudi dopoljneno sledljivost porabe toplotne energije pri proizvodnji OPC-klinkerja. V ta namen so bili izbrani vzorci flišnih kamnin, ki nastopajo na področju Anhovega. Korelacija rezultatov med TGA-DTA, XRF in XRD analizo ter kislinskim razklopom karbonatne bombe je pokazala, da znaša za določitev Mg karbonatov s termično analizo in analizo karbonatne bombe, faktor korelacije 0,97.
Keywords: karbonati; kemijska analiza; termična analiza