Influence of ink curing in UV LED inkjet printing on colour differences, ink bleeding and abrasion resistance of prints on textile - Lavrič, Gregor (Tekstilec, 2021)
Digitalne tiskarske tehnike so čedalje bolj prisotne na področju tekstilnega tiska. Pri tem ima vodilno vlogo predvsem kapljični tisk s tiskarskimi barvami na vodni osnovi, čedalje bolj pa je prisoten tudi UV LED kapljični tisk. Čeprav njegov prvotni namen ni tiskanje oblačil, je hibridna rešitev za tiskarje, ki poleg tekstilnih potiskujejo tudi druge vrste materialov. Med nabor tekstilnih izdelkov, ki se lahko tiskajo z uporabo tehnologije UV LED kapljičnega tiska, spadajo predvsem neoblačilni izdelki in t. i. mehke oznake. Tudi pri teh so natančna barvna reprodukcija, obstojnost in kakovost odtisov ključnega pomena. Da bi ovrednotili vpliv sušenja tiskarske barve, ki je eden ključnih procesov v UV LED kapljičnem tisku, smo med raziskavo z različnima količinama UV-sevanja zamreževali oz. sušili tiskarsko barvo, odtisnjeno na šestih (petih tkanih in enem netkanem) tekstilnih vzorcih. Na podlagi rezultatov meritev barvnih razlik smo ugotovili, da zmanjšanje količine UV-sevanja (za polovico glede na tisto, ki jo priporoča izdelovalec tiskalnika) ni vplivalo na ta parameter. Sorazmerno velik vpliv na barvne razlike odtisov pa smo zaznali ob uporabi različnih M merilnih pogojev, ki jih definira mednarodni standard ISO 13655-2017. Zmanjšanje količine UV-sevanja ni vplivalo na adhezijo in obstojnost odtisnjene tiskarske barve. Majhne razlike, zaznane pri teh dveh parametrih, so bile predvsem posledica lastnosti tekstilnih materialov in ne posledica zmanjšanja količine UV-sevanja
Keywords: abrasion resistance; barvne razlike; colour differences; ink bleeding; ink curing; odpornost proti drgnjenju; razlivanje tiskarske barve; sušenje tiskarske barve; UV LED inkjet printing on textile; UV LED kapljični tisk na tekstil