Nekateri vidiki usposabljanja učiteljev za učinkovito podporo učencem priseljencem na Primorskem in v Zasavju - Brezigar, Sara (Sodobna pedagogika, 2026)
Prispevek predstavlja delne rezultate eksplorativne pilotne študije o usposabljanju učiteljev za delo z učenci priseljenci v dveh slovenskih regijah, na Primorskem in v Zasavju. Izhajajoč iz sociokulturnega pristopa Vigotskega ter Cumminsove diferenciacije med osnovnimi komunikacijskimi in akademskimi jezikovnimi zmožnostmi, sta avtorici kot vrednotno izhodišče uporabili inkluzivno medkulturno izobraževanje, ki spodbuja spoštovanje in sprejemanje različnosti ter promovira vrednost kulturne raznolikosti. S kvantitativno in kvalitativno študijo med 105 učitelji razrednega pouka šestih izbranih šol na Primorskem in v Zasavju sta avtorici ugotavljali, v kolikšni meri učitelji poznajo smernice in pristope za učinkovito podporo učencem priseljencem in ali obstajajo pri usposabljanju učiteljev razlike med obravnavanima regijama. Avtorici rezultate interpretirata ob upoštevanju omejitev eksplorativne pilotne študije in ugotavljata, da imajo učitelji v vzorcu praviloma dobro izhodiščno poznavanje smernic in ustreznih pristopov za delo z učenci priseljenci, vendar da so za naprednejše, res vključujoče medkulturne prakse potrebna poglobljeno razumevanje konceptov ter ciljna usposabljanja, zlasti na področju poučevanja slovenščine kot drugega jezika; večja aktivnost učiteljev na Primorskem pri usposabljanju pa kaže na potrebo po spremljanju morebitnih razlik pri usposabljanju in usposobljenosti učiteljev.
Keywords: immigrant students; intercultural education; medkulturne kompetence; medkulturno izobraževanje; teacher training; teaching Slovene as a second language; učenci priseljenci; usposabljanje učiteljev