Stress-strain analysis of an abutment tooth with rest seat prepared in a composite restoration - Tihaček Šojić, Ljiljana (Materiali in tehnologije, 2011)
Postavitev kompozitnega popravila opore za odstranljive dele zobovja daje dobre estetske rezultate z minimalno intervencijo. Cilj tega članka je analizirati porazdelitev napetosti na zobu z zapornim sedežem s kompozitno zaporo in jo primerjati z biomehanskim vedenjem intaktnega zoba s predpostavko, da odloča razdelitev napetosti in deformacije intaktnemu zobu. Za to študijo sta bila na podlagi končnih elementov razvita dva različna modela. Prvi je tridimenzionalen (D) model intaktnega zoba, drugi pa je 3D-model zoba s kompozitno restoracijo in ustrezno pripravo zapornega sedeža, da bi tako dobili podatke o biomehanskem vedenju mostičnega opornika in o porazdelitvi napetosti v intaktnem zobu. Rezutati so prikazanai in analiziranikvalitativno. Zaporna obremenitev povzroči široko področje visoke napetosti v zdravem zobu zaradi stika s sklenino in ne restoriranega zoba. To je posledica velike togosti sklenine. Manjše so napetosti v manj togi kompozitni restoraciji, kar omogoča večje premik opornega vrha. Porazdelitev napetosti restoriranega zoba z opornim sedežem kaže, da uporaba zaporne restoracije ne vpliva globalno, ampak lokalno. Ugotovitve kažejo, da popravilo zob z oporo absorbira obremenitev, ker zmanjša napetosti v strukturi zoba.
Keywords: kompoziti; oporni zob; porazdelitev napetosti