ŠE ENKRAT O RAZSTAVI KMETIJSKI PRIDELKI Čeprav smo o razstavi pisali fe v prejšnji številki NS, smo se odločili, da zaradi odmevnosti prireditve objavimo tudi oceno tega dogodka. Odnos do življenja na vasi se spreminja. Ni še dolgo tega, ko je bilo podeželje pojem za zaostalost, celo predmet zasmeha. Danes postaja vas s svojimi značilnostmi eksotika, živijenje na vasi pa privilegij. Moda bo šla najbrž iz ene skraj-nosti v drugo, vendar pa je piav, da se tak način življenja pokaže v svetlejši in realnejši luči. Raz-stava Kmetijski pridelki in turizem v občini, ki je bila od 26. do 29. novembra v Zadružnem domu Zadvor, je poskušala oboje na-zomo prikazati. Razstava kmetij-skih pridelkov je imela namen pri-vabiti ljubljanske porabnike v okolje, kjer se pridela večina zelenjave, ki je naprodaj na Ijub-ljanskih tržnicah. Osveščeni kupci se namreč vedno bolj zanimajo tudi za izvor vrtnin. Okolje, kjer pridelki zrastejo, želijo spoznati, še posebej s turističnega vidika, prav tako pa tudi ljudi in način pridelave. Razmere pri-našajo kmetom vedno težji boj za obstoj na trgu, kjer jim konkurira uvo-žena zelenjava. Neposredna bli-žina mesta bi morala našim kmetom dajati prednost, saj je sveža zele-njava bistveno kvalitetnejša. Na to je treba neprestano opozarjati in to tudi izkoristiti. Razstava naj bi k temu pomagala. Na razstavi je sodelovala večina vrtnarskih kmetij (31) v občini. Razstavljalci so predstavili pred- vsem pridelke, namenjene pro-daji, nekaj pa je bilo tudi krmnih okopavin in sadja - predvsem za domačo uporabo. Jesenske vrt-nine so bile predstavljene skoraj v celoti (13 vrst), večina od njih vsaj z dvema sortama. Razstav-Ijeni so bili tudi pridelki, ki zahte-vajo predelavo na domu, npr. ki-slo zelje in repa. Prijetno presene-čenje so bili trije proizvajalci, ki so predstavili vakumsko pakirano ki-slo zelje, repo in glave z urejenimi napisi pridelovalcev. Hribovske kmetije so se pred-stavile z jabolki (14 sort) in hru-škami iz kmečkih sadovnjakov. Poletne sorte so bile prikazane v predelani obliki (žganje in krh-lji). Razstavljene pridelke so si ogle-dali tudi strokovnjaki z Biotehni-ške fakultete, Oddelka za agTono-mijo in Kmetijskega inštituta Slo-venije, prof. dr. J. Korošec za krmne okopavine, mag. M. Jakše, N. Kacjan in M. Škof za vrtnine in M. Jazbec za sadje. Vsi so pohva-lili zamisel za organiziranje raz-stave in lepo udeležbo razstavljal-cev. Dali pa so tudi različne pred-loge, kako v prihodnje razstavo še izboljšati, da bo v poduk tako pri-delovalcem kot kupcem. SPLOŠNA KMETUSKA SVE- TOVALKA MATEJA STRGULEC