Učinkovitost državnih pomoči za reševanje in prestrukturiranje podjetij v Sloveniji - Murn, Ana (Naše gospodarstvo, 2009)
Državne pomoči za reševanje in prestrukturiranje podjetij sodijo med teoretično najbolj sporne. Pomagajo namreč le starim industrijam, ki so zašle v težave. Opravičljive so le pri odpravljanju negativnih tržnih posledic izstopov podjetij s trga in pri reševanju večjega števila delavcev, ki ostanejo brez zaposlitve. Analiza učinkovitosti teh pomoči v Sloveniji, dodeljenih v obdobju 1998-2006, je pokazala, da 23,6 % prejemnikov pomoči ni preživelo. Pri podjetjih, ki so preživela, pa so pomoči neučinkovite pri spodbujanju prodaje, povečevanju produktivnosti in pri ustvarjanju novih delovnih mest.
Keywords: Slovenia; Slovenija; podjetja; prestrukturiranje; financiranje; državna pomoč; subvencije; učinkovitost; efficiency