The Mesolithic-Neolithic transition in western Scotland and its European context - Bonsall, Clive (Documenta Praehistorica, 2002)
Mezolitsko-neolitski prehod obravnavamo glede na štiri povezana vprašanja: (i) KAKO se je zgodil prehod iz lovstva-nabiralništva v kmetovanje? (ii) ZAKAJ se je zgodil? (iii) KDAJ se je zgodil? (iv) ZAKAJ se je zgodil,KO se je zgodil? Do prevzema kmetovanja je prišlo v času, ko so klimat- ske razmere postale bolj kontinentalne in zimske padavine manj obilne.To je izboljšalo pogoje za gojenje žit. Menimo, da je bil to ključni dejavnik za prehod iz mezolitika v neolitik v celotni severo-zahodni Evropi.
Keywords: mezolitik; neolitik; archaeology; arheologija; poljedelstvo; Škotska; Europe; Evropa