Kršitve javnega reda in miru v Sloveniji v obdobju 1997-2006 - Čelik, Pavle (Revija za kriminalistiko in kriminologijo, 2008)
Policisti in policistke so v obdobju 1997-2006 obravnavali 388.241 prekrškov zoper javni red in mir, kar je največ v zadnjih štirih desetletjih. Največ kršitev je mogoče uvrstiti v skupino prepiranje, vpitje in motenje nočnega miru, sledijo jim prekrški nespodobnega vedenja do policistov, nato pretepanje in žaljivo vedenje, sledijo pa dejanja, označena kot vznemirjanje okolice v pijanosti.
Keywords: javni red in mir; kršitve; Slovenija; statistični podatki