Prepoved diskriminacije in varstvo ranljivih skupin delavcev v slovenski sodni praksi - Kogej Dmitrovič, Biserka (Delavci in delodajalci, 2011)
Slovenijo na področju prepovedi diskriminacije zavezujejo številni sprejeti mednarodni dokumenti, tako v Organizaciji združenih narodov in Mednarodni organizaciji dela, kot v Svetu Evrope in Evropski uniji. Prepoved diskriminacije zapoveduje tudi slovenska Ustava, konkretne določbe pa vsebujejo posamezni zakoni, na področju delovnih razmerij je to predvsem Zakon o delovnih razmerjih. V članku so predstavljene pravne podlage, ki se nanašajo na enako obravnavo iskalcev zaposlitve in delavcev ter prepoved neposredne in posredne diskriminacije. Pravne podlage, ki se nanašajo na zaščito posebej ranljivih skupin delavcev, to so invalidi, starejši delavci, delavci v bolniškem staležu, starši, nosečnice, doječe matere, mladoletni delavci in delavski predstavniki. Predstavljene so sodne odločbe, ki se nanašajo na navedeno pravno področje.
Keywords: delovno pravo; diskriminacija; enako obravnavanje delavcev; mobing; nadlegovanje; zaposleni