A comparative study of university students’ responses in the first and second COVID-19 pandemic waves - Podlogar, Neža (Psihološka obzorja (Ljubljana), 2022)
Pandemija COVID-19 je imela učinek tudi v univerzitetnem okolju, kjer je študij prvič potekal na daljavo. V pričujoči raziskavi nas je zanimalo, kako so se študenti Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani čustveno in kognitivno odzvali na spremenjene izredne razmere. V prvem valu pandemije je sodelovalo 291 študentov, v drugem pa 382 študentov. Namen študije je bil preučiti njihove poglede na študij na daljavo v izredni situaciji, psihosocialno izkušnjo celotne situacije, učne strategije, ki so jih uporabljali pri učenju na daljavo in pozitivnost. Čeprav je bila splošna psihosocialna izkušnja in pozitivnost študentov v prvem in drugem valu pandemije primerljiva, jim je študij na daljavo v izredni situaciji bolj ustrezal v drugem valu. V drugem valu so študentje poročali o manj težavah z organizacijo časa in prostora, načrtovanjem študijskega dela, poglobljenim študijskim delom in kakovostjo izdelkov, več težav pa so imeli s koncentracijo ter komunikacijo s sošolci. Učne strategije so uporabljali v podobni meri. Razlike so se pojavile v rabi dveh učnih strategij: v drugem valu so študenti v manjši meri uporabljali strategije upravljanja s časom, pogosteje kot študenti v prvem valu pa so uporabljali strategije iskanja pomoči. Ugotovitve raziskave prispevajo k boljšemu razumevanju različnih izkušenj študentov v različnih obdobjih pandemije in nudijo visokošolskim učiteljem in sodelavcem možnost, da se osredotočijo na kritične elemente pri iskanju načinov za podporo študentom med študijem na daljavo v izredni situaciji pandemije.
Keywords: COVID-19; duševno zdravje; izobraževanje; pouk na daljavo; šolska klima; Študenti; učenci; Višje in visokošolsko izobraževanje; vzgoja