O żeńskich formach nazw zawodów, tytułów i stanowisk w języku polskim - Wtorkowska, Maria (Slavistična revija, 2019)
Tematem artykułu są feminatywy w języku polskim, jak też związek płci z gramatyczną kategorią rodzaju rzeczowników osobowych. Przedstawiono sposoby derywowania nazw żeńskich, ich wykładniki formalne oraz omówiono zmiany, jakie w ostatnim czasie zachodzą w zakresie tworzenia i stosowania feminatywów z uwzględnieniem przyczyn blokady derywacji żeńskiej. Wspomniano również o sposobach neutralizacji rodzajowej, też zaznaczania wariantywności płci.
Keywords: besedotvorje; feminine forms; gender (linguistics); grammatical gender; naming of persons; poimenovanje oseb; Polish language; poljščina; slovnični spol; spol (jezikoslovje); word formation; ženske oblike