Analiza gibanja cen hrane na podlagi dnevnih spletnih cen - Pezdir, Martin (knjige, 2023)
Analiza predstavlja gibanje cen izbranih živil na podlagi dnevno pridobljenih cen približno 28.000 izdelkov v spletnih trgovinah dveh večjih trgovcev v Sloveniji v obdobju od februarja 2020 do decembra 2022. Analiza temelji na spremljanju cen različnih košaric živil, pri čemer spremljamo košarice s 15 osnovnimi živili, ki jih s svojim orodjem primerjave cen analizira tudi Vlada RS, in razširjeno košarico s 33 živili. Rezultati kažejo, da so cene košaric med februarjem 2020 in začetkom leta 2022 ostajale na podobnih ravneh, nato pa so se začele precej hitro višati. Višale so se cene izbranih izdelkov vseh cenovnih kategorij. Na precejšnjo sinhronost gibanja cen prehrambnih izdelkov v opazovanem obdobju kaže tudi ugotovitev, da se delež izdelkov, ki se dražijo, ob krepitvi inflacije razmeroma hitro povečuje.