O vplivu oberammergauskih pasijonskih iger na Pasijon Ksaverja Meška - Drnovšek, Jaša (Bogoslovni vestnik, 2023)
Avtor raziskuje, kako so oberammergauske pasijonske igre, ki jih je slovenski pisatelj Ksaver Meško (1874–1964) obiskal leta 1910, vplivale na njegovo dramsko delo Pasijon iz leta 1936. V prvem delu prispevka avtor predstavlja dramsko zvrst pasijonske igre, umešča Meškov Pasijon v njegov literarni opus, pojasnjuje širše kulturnozgodovinsko ozadje nastanka Pasijona in predstavlja večstoletno tradicijo oberammergauskih pasijonskih iger. V drugem delu prispevka avtor analizira Meškov Pasijon in ga primerja s tako imenovanim uradnim besedilom oberammergauskega pasijona, izdanim posebej za leto 1910. Ob tem ugotavlja možne vplive, ki se skozi celotno Meškovo dramo kažejo tako na formalni kot tudi na vsebinski ravni: v prologu, predpodobah, osrednjem dogajanju in na koncu Pasijona
Keywords: amateur theatre; ljubiteljsko gledališče; Meško, Franc Ksaver; Oberammergau; Oberammergau Passion Play; oberammergauske pasijonske igre; pasijonska igra; Passion Play