Energetska učinkovitost kot odločitveni dejavnik nakupa nepremičnine - Donša, Boštjan (Gradbeni vestnik, 2014)
Članek obravnava vlogo in pomen energetske učinkovitosti objekta pri doseganju prodajne cene nepremičnine. V uvodu smo glede na temeljni namen, to je ugotoviti vpliv energetske učinkovitosti na prodajno ceno nepremičnin kot nakupnega dejavnika, analizirali nekaj študij, ki so bile na to temo opravljene po svetu. To nam je bilo izhodišče za pripravo hipotez. V empiričnem delu smo analizirali, ali energetska učinkovitost lahko predstavlja enega izmed odločitvenih kriterijev pri nakupu nepremičnin. Ugotovili smo podobno, kot ugotavljajo že študije, ki so bile opravljene v Evropi, Aziji, Avstraliji in ZDA. Energetska učinkovitost je za uporabnike in kupce nepremičnin pomemben dejavnik in vpliva na odločitev o nakupu nepremičnine. Kupci so za energetsko učinkovito nepremičnino v povprečju pripravljeni odšteti nekaj več denarja.
Keywords: energetska učinkovitost; energetsko učinkovita gradnja; energy efficiency; energy-efficient construction; nakupni odločitveni dejavniki; obnovljivi viri energije; prodajna cena nepremičnin; purchasing factors; renewable energy sources; sale price of real estate; sustainable construction; trajnostna gradnja