Determinants of unmet needs among Slovenian old population - Hlebec, Valentina (Zdravstveno varstvo, 2016)
Izhodišče. Staranje prebivalstva je še posebej pomembno v razvitih družbah. Organizacija oskrbe za stare in odvisne ljudi je ena od ključnih tem, s katerimi se te družbe ukvarjajo. Večino oskrbe starih ljudi v domačem okolju opravijo neformalni oskrbovalci, čeprav so se v zadnjih dvajsetih letih v Sloveniji razvile tudi formalne storitve. Delež in značilnosti ljudi z nezadovoljenimi potrebami po oskrbi sta pomembni informaciji za načrtovalce dolgotrajne oskrbe. Metoda. Za oceno deleža starih ljudi z nezadovoljenimi potrebami po oskrbi smo uporabili podatke raziskave SHARE (Survey of Health, Ageing and Retirement in Europe). Za oceno vpliva individualnih in posredujočih dejavnikov na nezadovoljene potrebe po oskrbi smo uporabili multinominalno regresijsko analizo. Rezultati. V Sloveniji 4% starih ljudi nima zadovoljenih potreb po oskrbi. Kot pričakovano, je najpomembnejša determinanta potreba po oskrbi (funkcionalne omejitve OR=4,89, P=0,000, depresije OR=2,59, P=0,001). Med individualnimi determinantami ima značilen vpliv starost (starost OR 1,15, P=0,000), med posredujočimi pa tip bivalnega okolja in razpoložljivost neformalnih oskrbovalcev (urbano okolje OR=,47, P=0,021; velikost gospodinjstva 3+ OR=2,11, P=0,030). Zaključek. V Sloveniji obstajajo stari ljudje z nezadovoljenimi potrebami po oskrbi. Kot kaže multinominalna regresija, bi načrtovalci dolgotrajne oskrbe morali več pozornosti nameniti razvoju storitev v ruralnem okolju in bolj podpirati neformalne oskrbovalce.
Keywords: Community care; Older people; Slovenia; Slovenija; Socialno skrbstvo; Starostniki