Numerical design of a hot-stretch-reducing process for welded tubes - Rešković, Stoja (Materiali in tehnologije, 2010)
Pri raztezni redukciji je jeklo izpostavljeno kompleksni napetostni in deformacijski obremenitvi. V članku je predstavljen teoretičen model procesa vroče raztezne redukcije za razmerje med premerom cevi in debelino njene stene. Načrt je preverjen z določitvijo števila vrtljajev valjev na industrijski valjarni za vsak kaliber za določene dimenzije cevi. Kontrola dimenzij cevi je potrdila natančnost izračuna.
Keywords: preoblikovanje kovin; vroča raztezna redukcija; varjenje; cevi; numerične metode