Ocena vplivov na zdravje, zgodovinski okvir in osnove metodologij - Gabrijelčič Blenkuš, Mojca (Zdravstveno varstvo, 2004)
V Sloveniji ima preventivna medicina, ali bolj moderno področje javnega zdravja, bogato zgodovino, saj ima stroka že skoraj stoletno tradicijo. Redno je vključevala nova znanja, ki so se na preventivnem področju pojavljala v Evropi in svetu. Tako je sledila tudi novostim na področju ocene vplivov na zdravje. Zdravje populacije ni odvisno le od politike zdravstvenega sektorja,ampak nanj prepleteno vplivajo politike različnih sektorjev. Ocena vplivov na zdravje je nova metoda na področju javnega zdravja, ki na osnovi utemeljene ocene potencialnih vplivov različnih politik na zdravje omogoča informirano politično odločanje.
Keywords: javno zdravje; preventivna medicina; zdravje