Evaluating relative heat stress in the Natura 2000 site Kras under different climate change scenarios - Davidović, Danijel (Revija za geografijo, 2024)
V raziskavi ocenjujemo relativno toplotno obremenitev Natura 2000 območja Kras v različnih scenarijih podnebnih sprememb z uporabo geografsko obtežene regresije (MGWR). Oceno smo oblikovali na podlagi optičnih in termičnih satelitskih podob ter petih napovedi potencialne povprečne temperature zraka, pri čemer smo prostorsko ločljivost slednjih izboljšali z metodo MGWR. Rezultati kažejo značilno prostorsko-časovno variabilnost v LST z večjo toplotno obremenitvijo na jugovzhodu. V splošnem projekcije kažejo povečanje toplotne obremenitve zaradi podnebnih sprememb. Raziskava izpostavlja pomen prostorsko eksplicitnih analiz in prilagodljivih strategij za blaženje vplivov toplotnih obremenitev ekosistemov in prebivalstva.
Keywords: daljinsko zaznavanje; land surface temperature; MGWR; NDVI; prostorsko modeliranje; remote sensing; spatial modelling; temperatura površja