Sprememba cene v gradbeni pogodbi - Juhart, Miha (Pravni letopis, 2022)
Avtor obravnava mehanizem spremembe cene pri gradbeni pogodbi. To je posebna oblika spremenjenih okoliščin. Mehanizem spremembe cene ima po pravilih OZ naravo kogentnega pravila in se uporablja tudi pri pogodbah z nespremenljivo ceno. Tudi Posebne gradbene uzance urejajo mehanizem spremembe pogodbene cene. Ureditev je nekoliko drugačna od zakonske in je za izvajalca nekoliko ugodnejša. Avtor razpravlja o ključnih problemih uveljavljanja pravice do spremembe pogodbene cene zaradi zvišanja cen materiala in dela. Če gradbena pogodba vsebuje pogodbeno določilo o nespremenljivi ceni, je izvajalec upravičen do spremembe pogodbene cene, če se cene zvišajo za več kot 10 odstotkov. Posebna pozornost je namenjena tudi pogodbam, sklenjenim v postopku javnega naročanja.
Keywords: gradbene pogodbe; gradbeno pravo; javno naročanje; pogodbe; pogodbeno pravo; Posebne gradbene uzance; sprememba cene; spremenjene okoliščine