Kratek pogled na Pedičkove "Poglede na telesno vzgojo, šport in rekreacijo" - Hosta, Milan (Šport (Ljubljana), 2013)
Ob prebiranju Pedičkovega dela mi je bilo žal, da nisem resneje preštudiral njegovo naslovno delo pred doktorsko dizertacijo. Morda niti ne bi zelo drugače napisal, kar sem, bi pa zagotovo dal lahko dodatno težo določenim argumentom. Gre za obširno interdisciplinarno teoretsko delo, prvo te vrste v takratni Jugoslaviji, ki je zaradi svoje temeljne filozofsko-pedagoške narave še danes aktualno branje. Ne samo, da je dr. Pediček zelo sistematično zastavil študij telesne vzgoje, rekreacije in športa, temveč je s široko konceptualizacijo in s senzibilnostjo za bio-politično in pedagoško vrednost športa vizionarsko utemeljil še danes aktualne probleme. Še dodatno vrednost pa dobi branje Pedička danes, saj se spet kaže aktualnost marksistične misli, ki je takrat prežemala naš družbeni prostor na vseh področjih današnjega družbenega angažmaja, vključno s premislekom o vlogi športa v sodobni družbi.
Keywords: anthropology; antropologija; pedagogika; pedagogy; Pediček, Franc, 1922-2008; physical culture; physical education; recreation; rekreacija; scientific method; scientific research; sport; sport education; šport; športna vzgoja; telesna kultura; telesna vzgoja; znanstveno raziskovanje