Supramolekularni tekoče-kristalinični poliuretan - Ambrožič, Gabriela (Materiali in tehnologije, 2000)
V članku so opisani rezultati raziskave sinteze in karakterizacije tekoče-kristaliničnega poliuretana, ki smo ga pripravili po postopku molekularnega razpoznavanja iz poliuretana s piridinsko enoto v glavni verigi in mezogene 4-dodeciloksibenzojske kisline. Tekoče-kristalinične lastnosti smo opredelili z diferenčno dinamično kalorimetrijo, optično polarizacijsko mikroskopijo in rentgensko difraktometrijo.
Keywords: supramolekularna kemija; polimeri; poliuretan; sinteza; karakterizacija