Primerjava ustavne zaščite manjšin v državah članicah Sveta Evrope - Bešter, Romana (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2002)
Avtorica v članku analizira in primerja ustavno zasčito narodnih/etničnih manjšin v državah članicah Sveta Evrope. Podrobno (tudi s tabelami) predstavi posamezne ustavne pravice, ki jih države zagotavljajo manjšinam na svojem ozemlju. Pri tem se osredotoči na pet področij - področje izobraževanja, jezika, religije, kulture in politične participacije. Na podlagi analize pride do zaključka, da je ustavna zasčita manjšin dobro ali solidno urejena le v manjšem delu proučevanih držav. Med državami, ki manjšinam zagotavljajo posebne ustavne pravice, pa močno prevladujejo države vzhodne in srednje Evrope.
Keywords: Europe; Evropa; narodne manjšine; etnične skupine; pravice manjšin; pravno varstvo; pravna ureditev; ustave