Parameters influencing the dynamic behaviour of the carrying structure of a type h portal crane - Vasiljević, Radivoje (Strojniški vestnik, 2016)
Članek obravnava preiskavo parametrov, ki vplivajo na dinamično vedenje nosilne konstrukcije portalnih žerjavov tipa H z veliko nosilnostjo v pogojih premikanja žerjava in nihanja tovora. Uvodoma je predstavljen pomen dinamike konstrukcij. V nadaljevanju so oblikovani in razrešeni prostorski dinamični modeli ročice in portala žerjava. Jedro članka predstavlja modalno analizo ter določitev dinamičnega odziva prostorske konstrukcije po metodi končnih elementov in neposredne integracije.
Keywords: analiza dinamičnega vedenja; dinamični odziv; finite element method; metoda končnih elementov; portalni žerjavi tipa H; vrtljive ročice; vzbujanje