Odred - Zajc, Lenart (knjige, 2022)
Roman Lenarta Zajca Odred, ki predstavlja prvi del trilogije, je pogled v drugo svetovno vojno na Slovenskem skozi oči avtorja, rojenega dobri dve desetletji po koncu vojne. Gre za posrečeno kombinacijo literarne fikcije in zgodovinskih dejstev ter oseb. To ni le zanimivo branje, ampak tudi koristni vpogled za spoznavanje in razumevanje vojnega časa in ljudi, še posebej pa narave slovenske partizanske gverile. Avtor s kratkimi in natančnimi povedmi precizira situacijo leta 1941, ko so se širom po Slovenskem začeli zbirati prvi organizirani uporniki. Čeprav so jih ljudje sprva imeli za četnike, so njihove vrste sestavljali pripadniki OF na čelu s komunisti, ob njih pa so bili domoljubi in antifašisti pa tudi razni avanturisti in ljudje, ki so se v uporniških vrstah znašli po spletu okoliščin. Ne le fantje, ampak tudi prva dekleta. Izmed množice bolj ali manj enakovrednih akterjev in akterke v romanu izstopa Fani, ljubljanska gimnazijka iz premožne, narodnozavedne, napredne, a nekomunistične družine, ki jo med prve partizane privede ljubezen. In ki pooseblja nesporno mladost prvih upornikov, torej vidik, na katerega se, kot trdi pisec spremnega zapisa Tone Kregar, ob resnih zgodovinskih analizah pozablja.
Keywords: Svetovna vojna 1939-1945; V leposlovju