Codification of the spoken language - Tivadar, Hotimir (Linguistica (Ljubljana), 2012)
Slovenski knjižni jezik je pogosto omenjan kot narodotvorna prvina. Tudi v 19. stoletju (pomlad narodov in program Zedinjena Slovenija) je bila slovenščina konstitutivni element slovenskega naroda. V tem času se je slovenščina uveljavljala kot vseslovenski jezik, ki je hotel preseči regionalne okvire. Konec 19. in v začetku 20. stoletja se je pisna podoba slovenskega jezika ustalila, medtem ko se je kodifikacija govorjenega jezika v tem času šele začela razvijati. Od načela "govori, kot je zapisano" je sredi 20. stoletja prevladala teoretična misel o jezikovnem standardu, ki sloni na osrednjeslovenskem govoru, tj. govoru Ljubljane. V tretjem tisočletju pa se postavlja vprašanje, ali je regionalno utemeljen govor lahko dejanska podlaga knjižnemu jeziku. Poleg tega ni povsem jasno, kakšne lastnosti naj bi ta "ustrezni" regionalno pogojen govor imel. Načelo odločevalnosti nacionalnega centra je pri vprašanjih jezikovne norme sicer dovolj privlačno in do neke mere logično. Toda primeri slovenščini kulturnozgodovinsko in jezikovno podobnih jezikov ne podpirajo teorije normiranja govorjene slovenščine na osnovi centralnega govora, ki jo zagovarja Toporišič v Slovenski slovnici in nadaljuje v Slovenskem pravopisu. Govorni standard je namreč v slovenskem kulturnem prostoru izrazito vezan tudi na pisni jezikovni izraz, kar se je v preteklosti izkazalo za ustrezen način normiranja in poenotenja slovenščine. Članek predstavi raziskavo sodobnega govora, ki potrjuje vseslovenski in regionalno neodvisni značaj slovenskega standardnega jezika. Zato se zdi, da bi bilo vračanje k principom normiranja jezika na osnovi regionalnih različic neproduktivno, saj bi vnašalo nepotrebno neenotnost in povzročalo težave tudi pri vsakdanjem (javnem) sporazumevanju.
Keywords: codification; govorjeni jezik; govorni standard; histoire de langue; jezikovna norma; knjižni jezik; langue standard; langue standard parlée; norme linguistique; normiranje; oral; Slovene; slovenščina; standard language; zgodovina jezika