Uporaba sistema CAD-CAM v protetiki in ortotiki po dvajsetih letih praktičnih izkušenj - Vesenjak, Uroš (Rehabilitacija (Ljubljana), 2022)
Uvajanje novih in modernih tehnologij ter njihova posodobitev v proizvodnih procesih je danes stalnica. Proizvodnja medicinskih pripomočkov (MP) pri tem ni izjema. Ta se deli na dve področji, in sicer na serijsko izdelavo MP in izdelavo MP za posameznega uporabnika. V prispevku se osredotočamo na področje izdelave MP za posameznega uporabnika, in sicer ortoz in protez udov. Na področju protetike in ortotike je danes večina tehnoloških procesov kombinacija klasičnih in računalniško podprtih procesov. Na 13. dnevih rehabilitacijske medicine leta 2002 je bil v Sloveniji prvič objavljen članek o možnostih uporabe sistemov CAD-CAM na področju protetike v Sloveniji (1). V prispevku bomo predstavili današnje stanje uporabe sodobnih tehnoloških procesov v treh protetičnih in ortotičnih delavnicah v Sloveniji. Po dvajsetih letih smo zbrali in predstavili izkušnje ter ocenili prednosti in slabosti, ki jih opažamo pri svojem delu in uporabi različnih sodobnih tehnoloških orodij in tehnik.
Keywords: computer-aided processes; modern technologies; moderne tehnologije; Orthotic Devices; orthotics; ortotika; Prostheses and Implants; prosthetics; protetika; računalniško podprti procesi; rehabilitation; technological tools and techniques; tehnološka orodja in tehnike