Confirmed and potential wild hosts of the Spotted wing drosophila (Drosophila suzukii) in Slovenia - De Groot, Maarten (Acta entomologica slovenica (Ljubljana), 2020)
Plodova vinska mušica (Drosophila suzukii (Matsumura)) je invazivna tujerodna žuželka, ki napada številne rastline s sočnimi plodovi, zlasti jagodičje. Narejenih je bilo že veliko raziskav v povezavi z gostitelji D. suzukii, ki so gojeni kot ekonomsko pomembne kmetijske rastline, malo pa je znanega o divje rastočih, t.j. negojenih gostiteljih te vrste. V naši raziskavi smo na podlagi pregleda literature in lastnih raziskav izdelali seznam potencialnih in znanih divjih gostiteljev plodove vinske mušice v Sloveniji. V sezoni 2019 smo nabrali plodove različnih vrst divjih gostiteljev, ki smo jih v laboratoriju analizirali na prisotnost D. suzukii. Literatura navaja, da je v Evropi 101 vrsta rastlin primerna kot gostiteljska za D. suzukii. Od teh je v Sloveniji prisotnih 72 vrst, ki spadajo v 41 rodov. D. suzukii je bila pri nas potrjena na 16 vrstah . Najpogostejši gostitelji plodove vinske mušice v Sloveniji so iz rodov Prunus, Lonicera in Vaccinium. Med potencialnimi divjimi gostitelji za D. suzukii v Sloveniji so tudi rastline, ki so tujerodne ali invazivne tujerodne vrste. Članek obravnava seznam divjih gostiteljev plodove vinske mušice v Sloveniji v luči iskanja novih načinov zatiranja plodove vinske mušice in daje smernice za nadaljnje raziskave na tem področju.
Keywords: berries; divji gostitelji; Drosophila suzukii; forests; gozdovi; Insecta; jagodičje; mušice; pest control; plodove vinske mušice; potencialni gostitelji; potential hosts; Slovenia; Slovenija; spotted wing drosophila; wild hosts; zatiranje; Žuželke