Kaj so nature-based solutions (NBS) in kako jih prevajamo - Dremel, Manca (Urbani izziv. Posebna izdaja, 2021)
Prispevek je namenjen predstavitvi in opredelitvi pojma nature-based solutions (NBS) s poudarkom na utemeljitvi in predstavitvi primernega prevoda izvirne angleške besedne zveze. NBS obravnavajo tako koncept kot dejansko obliko rešitev za urejanje in upravljanje urbanih območij, ki temelji na načelih delovanja naravnih sistemov oz. njihovih sestavnih delov. V uvodu je v prispevku predstavljen kontekst, ki je pripomogel k vzpostavitvi in uveljavitvi izraza NBS, nato pa so obravnavani njegove definicije, izvor in pomen. Prikazana je uporabnost oz. primernost NBS za konkretne ukrepe pri razvoju oz. prilagajanju razvoja mest sodobnim izzivom, nato pa predlagan ustrezen slovenski termin.
Keywords: družbeni razvoj; na naravi temelječe rešitve; prostorski razvoj; prostorsko urejanje; trajnostni razvoj; urbani prostor