Dependence of the fracture mode on the welding variables in the resistance spot welding of ferrite-martensite DP980 advanced high-strength steel - Pouranvari, Majid (Materiali in tehnologije, 2012)
Narava preloma je kvalitativno merilo zmogljivosti točkastega zvara. Za zagotavljanje zdržljivosti točkastih zvarov med obratovanjem vozila je treba parametre procesa prilagoditi tako, da je zagotovljena porušitev z iztrganjem. Točkasti zvari pri dupleksnih jeklih so nagnjeni k porušitvi med ploskvami. V tem članku so bili preiskovani učinki parametrov pri varjenju, vključno z varilnim tokom, časom varjenja in pritiskom elektrode, na značilnost preloma v uporovnih zvarih DP980. Določeno je bilo procesno okno za doseganje želene porušitve z iztrganjem. Izkazalo se je, da povečanje pritiska elektrode poveča minimalni tok in čas varjenja, ki sta potrebna za zagotavljanje porušitve z izpuljenjem (PF).
Keywords: uporovno točkovno varjenje; dupleksna jekla; prelom