Work hardening of non-axisymmetric die-less spinning - Jia, Zhen (Strojniški vestnik, 2017)
Osno nesimetrične lupine se pogosto uporabljajo v letalski, vesoljski in avtomobilski industriji. Rotacijsko preoblikovanje brez trna je primerno za izdelavo tovrstnih delov zaradi dobre fleksibilnosti, kratke priprave proizvodnje in nizkih stroškov. Polje sil med procesom pa je drugačno kot pri preoblikovanju s trnom, saj surovec ni podprt. Posebna osno nesimetrična oblika povzroči značilno porazdelitev utrjanja pri rotacijskem preoblikovanju brez trna, s tem pa vpliva na lastnosti stožčastih delov. V eksperimentih rotacijskega preoblikovanja so bili uporabljeni trije različni nabori delovnih pogojev za različna polovična kota stožca HCA (45-30°, 60-30° in 60-45°).
Keywords: finite element method; metoda končnih elementov; napetosti; osno nesimetrično rotacijsko preoblikovanje; rotacijsko preoblikovanje brez trna; stanje preoblikovalnega utrjanja