Synthesizing Si3N4 from a mixture of SiO2-CaO - Karakuş, Nuray (Materiali in tehnologije, 2014)
V tej študiji so bili sintetizirani s karbotermično redukcijo in nitridacijo z a-fazo bogati prahovi Si3N4 z dodatkom za sintranje (CaO). Začetni izvir silicija je bil zelo čisti (99 %) sintetični SiO2. Ogljik je bil dodan zelo čistemu SiO2 nad stehiometrično količino kisika. CaCO3 (za silicijev nitrid jevseboval 10 % CaO) je bil primešan začetnim reaktantom, odvisno od končne sestave prahu in vrste ter količine sekundarnih faz, potrebne za sintranje. Sinteza je bila izvršena v cevni peči pri različnih temperaturah (1400 °C, 1450 °C in 1475 °C, 3 h) v atmosferi dušika. Po sintranju so bile lastnosti prahu ugotovljene z uporabo navadnih tehnik za karakterizacijo (XRD, SEM itd.).
Keywords: silicijev nitrid; karbotermična redukcija; kalcijev oksid; silicijev dioksid