Algae of specific environments in Slovenia - Krivograd-Klemenčič, Aleksandra (Acta biologica slovenica, 2004)
Izvleček. V prispevku je predstavljena raziskava alg v nekaterih posebnih biotopih v Sloveniji: eutrofnihjezerih (Koseški bajer, Sotelskojezero), visokih bar jih (Lovrenška jezera, Šijec), slapovih (Savica, slapovi na Krki, slapič na Pohorju), izvirih (izvir na Medvedjem Brdu in Pohorju, termalni izvir v Termah Čatež, mineralni izvir Rimski vrelec), brakičnih vodah (jezero v Fiesi, izliv Dragonje), hiperevtrofnih biotopih (gnojevka, rastlinskih čistilnih napravah), kopenskih biotopih (betonski zid, kamniti rid, deblo lipe(Tilia platyphyllos), apnenčasta skala, Krška jama) in reki Dragonji. Vzorci so bili odvzeti na 26 vzorčnih mestih v letih 1998, 1999, 2000 in 2001.Z Bray-Cuttisovim koeticientom podobnosti je bila ugotovljena podobnost vvrstni strukturi in abundanci alg. Skupnoje bilo določenih 537 vrst in podvrst alg iz devetih razredov, po številu določenih vrst so prcvladovale Bacillariophyceae. 146 vrst in podvrst je bilo v Sloveniji prvič zabeleženih, od tegajih l07 pripada razredu Bacillariophyceae, 28 raa.redu Cyanophyceae, šest razredu Chlorophyceae, štiri razredu 7.ygnematophyceae in ena razredu Xanthophyceae. Pojavljanje skoraj polovice vsch določenih vrst in podvrst je bilo omejeno na posamezna vzorčna mesta. Osem vrst (Achnanthes minutissima, Cymbella affinis, Cymbella silesiaca, Gomphonema angustum Navicula veneta, Navicula sp., Phormidium sp. in Trentepohlia aurea) je bilo prisotnih v več kot polovici vseh posebnih biotopov.
Keywords: alge; botanika; ekologija; ekosistemi; hidrobiologija; Slovenija