l)om:i. 569 Doma. Kako se divjačina ohrani dalj časa. Operi in osnaži divjačino, deni jo v prsteno aii dobro počinjeno Icastrolo ali lonec in naredi .')70 IJoma. ćez paco iz nekoliko vode in jesiha, prideni tudi nekoliko vina in malo osoli. V tenek žakeljćek pa deni precej celeg^a popra, malo na- g-eljnovih žbic, lorbarjevega perja, limoninih lupinic, peresce rožma- rina, nekoliko timijana, nektere brinove jagode, nekoliko kraguljice, žakeljček zaveži in deni k paci. Postavi na ogenj, da zavre; vre naj počasi, poberi pridno vse péne proč, kakor tudi vso mast ; skuhaj ne premehko. Potem vzemi meso ven, pusti, da se ohladi, tudi paca naj se ohladi. Drugi dan, ko je popolnoma ohlajeno, deni meso v pr- steni pisker in zlij ohlajeno paco čez. Mast, ktero si pri kuhanju proč pobrala, razgrej, prideni ji še druge prašičeve masti in zlij čez divjačino. Mokrota pa mora stati čez meso in mora biti z mastjo čisto pokrita. Kadar divjačino potrebuješ, vzemi jo ven, kolikor je potrebuješ, potem pa zopet z mastjo zalij, da ne pride zrak zraven. Tako ohraniš divjačino laliko več mesecev. „Slov. kuliarica-'. Povodna perjat po zimi. Gosi in race so močnejše, neobčutljivej"6ein trdnejše nego kure in nesejo tudi več dobička nego te, da se jim le prav postreže, (roška znese 50 do 60 jajec in daje to do 12 kg. mesa; raca znese tod do 120 jajec in daje 4 do 5 klg. mesa. Seveda jih je treba dobro negovati in hraniti. Ako zmrznejo po zimi dotoki, treba jim nastaviti na dvorišču veliko posodo vode, v kateri se lahko ko- pljejo, kar jim je neobhodno potrebno. Vodo treba vsaki dan obno- viti. Hlevi morajo biti kolikor le možno čisti in suhi. Jutranja pica naj obstoji iz zmesi kuhanega krompirja, repe, kuhinjskih pomij, otro- bov in zmesne moke. Zvečer naj se daje zrnje. Nikakor pa naj ne manjka zv(;čer pitna voda. Po večernem pitanju naj se zaprejo živali takoj v hlev. (Frik's Rundschau).