Command, control and co-creation - Vrbek, Sanja (Central European Public Administration Review, 2022)
Akademski prispevek k znanstvenem področju je dvojen. Prvič, članek opredeljuje spodbudne dejavnike in ovire za soustvarjanje iz vidika javnih uslužbencev, ki je v področni literaturi največkrat spregledan. Drugič, z umestitvijo v slovensko upravno okolje članek dopolnjuje in bogati diskurz o soustvarjanju, ki ga oblikujejo predvsem izkušnje iz severne in zahodne Evrope. Namen: S poudarkom na slovenskem javnem sektorju kot tradicionalno hierarhičnem upravnem okolju članek opredeljuje dejavnike, ki javne uslužbence spodbujajo k soustvarjanju v njihovem vsakdanjem delu, pa tudi tiste, ki njihove odločitve in postopanje v to smer ovirajo. Zasnova/Metodologija/Pristop: Članek predstavlja študijo primerov, ki temeljita na izkušnjah slovenskih javnih uslužbencev, zaposlenih na Ministrstvu za javno upravo in Mestni občini Ljubljana. Podatki so bili zbrani s kvalitativnimi odprtimi intervjuji z zaposlenimi na vodilnih položajih in v okviru fokusne skupine uslužbencev, ki so v rednem stiku z uporabniki storitev in zunanjimi deležniki oz. imajo izkušnje na področju soustvarjanja. Ugotovitve: Ugotovitve kažejo, da se soustvarjanje izvaja tudi v »neugodnih« hierarhičnih in centraliziranih okoljih. Ključen spodbudni dejavnik za soustvarjanje v takih okoljih je vsekakor močna politična podpora na najvišji ravni, vendar je globlja ponotranjenost soustvarjanja odvisna predvsem od redefinicije njihove poklicne identitete, pa tudi od (osebnega ali kolektivnega/organizacijskega) interesa za soustvarjanje. Izvirnost/pomen: Članek ponuja inovativen in poglobljen vpogled v spodbudne dejavnike in ovire pri soustvarjanju v slovenskem javnem sektorju. Kot tak predstavlja dragocen prispevek za nadaljnje primerjalne analize spodbudnih dejavnikov in ovir za soustvarjanje v srednji in vzhodni Evropi.
Keywords: barriers; co-creation; drivers; javni uslužbenci; ovire; professionals; Slovenia; Slovenija; soustvarjanje; spodbudni dejavniki