Telesna vadba pri bolnikih s kroničnim srčnim popuščanjem - Jug, Borut (Medicinski razgledi, 2000)
Zmanjšana telesna zmogljivost je eden ključnih simptomov pri bolnikih s kroničnim popuščanje srca. Povezana naj bi bila s spremembami obrobnih tkiv, med katerimi je zelo pomexnbna endotelijska disfunkcija, tj. okrnjena sposobnost endotelija sprožiti razširitev žil pod vplivom fizioloških spodbud:Domnevali smo, da nadzorovana aerobna telesna vadba spodnjih udov pri bohikih s kroničnini popuščanjem srca izboljša endotelijsko funkcijo na žilju nadlakt: V prospektivni raziskavi smo 24 bolnikov (3 ženske, 21 moških, starih50-80 let) s kroničnim popuščanjem srca naključnostno razporedili v skupino, ki je 8 tednov nadzorovano vadila 3-krat na teden po eno uro in kontrolno skupino, ki ni trenirala. Pred obdobjem telesne vadbe in po njem smopri vseh preiskovancih določili klinične značilnosti in ravni krvnih maščob, izmerili obremenitveno zmogljivost ter opredelili endotelijsko disfunkcijo z merjenjem od endotelija odvisne vazodilatacije brahialne arterije z ultrazvokom smo določili premer brahialne arterije in hitrost pretoka krvi v njej med mirovanjem, med povečanjem pretoka (ki povzroča od endotelija odvisno vazodilatacijo) ter po zaužitju gliceril trinitrata (ki povzroča od endotelija neodvisno vazodilatacijo). (Izvleček skrajšan pri 2000 znakih)
Keywords: Heart failure, congestive; srčno popuščanje; telesna vadba; Exercise test; Exercise therapy; Brachial artery; Ultrasonography