Brain growth, mental and cognitive development can be influenced by severe epileptic activity during early infancy - Rener-Primec, Zvonka (Zdravniški vestnik, 2008)
Infantilne spazme uvrščamo med epileptične encefalopatije dojenčka in kot epileptični sindrom predstavljajo enega glavnih vzrokov pridobljene umske manjrazvitosti zgodnje otroške dobe. Kognitivni in vedenjski primanjkljaji so lahko prisotni tudi pri benignem poteku bolezni. Kognitivni primanjkljaji so vpovezavi s zamikom začetka zdravljenja, daljšem od enega meseca od začetka spazmov, tveganje za umsko manjrazvitost pri bolniku pa se poveča že po treh tednih trajanja hipsaritmije. Novejše raziskave potrjujejo negativni vpliv epileptične aktivnosti na razvoj možganske skorje v kritičnem časovnem obdobjuzgodnje razvojne faze možganov. Pravočasno zdravljenje je povezano z ugodnejšo prognozo pri kriptogenih kot tudi pri nekaterih simptomatskih infantilnih spazmih; smiselno pa bi bilo razmisliti tudi o uvedbi zgodnjih terapevtskih strategij za preprečevanje specifičnih kognitivnih primanjkljajev.
Keywords: baby; Cognition Disorders; Dojenček; Epilepsija; Epilepsy; Infant; Spasms, Infantile; Spazmi infantilni; Spoznavne motnje