Vpliv stopnje zamreženja na karakteristike kapacitivnega polimernega senzorja relativne vlažnosti zraka - Požun, Karol (Materiali in tehnologije, 2000)
Vpliv obsevanja polimera z UV-žarki na stekleni podlagi opazujemo po spremembi dielektrične konstante in drugih znanih karakteristik senzorja relativne vlažnosti zraka. Stopnja polimerizacije močno vpliva na občutljivost senzorja pri merjenju spremembe vlage v okolju. Občutljivost senzorja se lahko poveča do 95%, nad to vrednostjo pa njegova občutljivost hitro pade, kljub daljšemu času osvetlitve z UV žarki. To si razlagamo tako, da je količina absorbirane vodne pare odvisna od stopnje polimerizacije. Podoben vpliv povečanja absorpcije vodne pare iz zraka smo opazili pri senzorski strukturi, kjer smo kot zgornjo elektrodo naparili sendvič strukturo SiO-zlato-SiO. Poznano je, da se delež dielektrične obnove poveča s premiki nekaterih segmentov v glavni molekulski verigi in enako velja za premike v stranskih verigah. S povečanjem časa izpostavitve polimera UV-svetlobi postane polimer bolj trd, gibljivost segmentov v glavni molekulski verigi pa se počasi ustavi. Rezultat tega je zmanjšanje dielektričnih izgub.
Keywords: polimeri; zamreževanje; relativna vlažnost; senzorji