Within-session reliability and comparison in resisted sprint performance with the 1080 Sprint between belt and harness attachment points - Sašek, Matic (Kinesiologia Slovenica, 2025)
Namestitevenakega upora preko ramen ali bokov med sprinti proti uporu lahko vpliva na zmogljivost. Namen te študije je bil preučiti ponovljivost meritev zmogljivosti sprinta znotraj obiska in primerjati hitrost sprinta proti uporu spritrditvijo prekopasu(na bokih) inpreko oprti(na ramenih).Dvanajst študentov-športnikov je izvedlo tri sprinte proti uporu25 % telesne mase (14,0 do 24,7 kg)na razdalji20 m.Vmesni časi sprinta(na 5 m, 10 m, 15 m, 20 m), največja hitrost ter razdalja pri največji hitrosti so bili izmerjeniz napravo 1080 Sprint. Znotrajobiskovnazanesljivost je bila ocenjena z intraklasnim koeficientomkorelacije (ICC3.1) in koeficientom variance(CV), medtem ko so bile razlike v izvedbi analizirane s t-testi za odvisne vzorce. Ponovljivostje bila odlična za vse spremenljivke (ICC3.1? 0.93; CV ? 3.08 %) razen za razdaljo pri največji hitrosti, ki je pokazala slabo ponovljivost(ICC3.1? 0.32; CV ? 17.2 %). Vmesni časi in največja hitrost so bili hitrejšispritrditvijoprekopasu(ES ? 0.93), medtem ko je bila največja hitrost dosežena prej spritrditvijopreko oprti(ES = 0.65). Obe pritrdišči sta zagotavljali zanesljive meritve, vendar je pas dosledno omogočal hitrejšo izvedbo sprinta na 20 m. Trenerji in strokovnjaki naj te razlike upoštevajo pri vrednotenju zmogljivosti sprinta protiuporuali predpisovanjuvadbe, da zagotovijokonsistentne strategijeobremenjevanja
Keywords: resistance; resisted sprint; speed assessment; sprint performance; sprinterska zmogljivost; sprinti proti uporu; upor; vrednotenje hitrosti