Stične točke pri oblikovanju slovaškega in prekmurskega knjižnega jezika - Jesenšek, Marko (Jezik in slovstvo, 2001)
V okviru ogrske države sta se v 18. stoletju začela oblikovati dva nova knjižna jezika (slovaški in slovenski prekmurski), za katera je bilo značilno, da sta normativno podobo dobivala na podoben način. V prispevku so prikazane nekatere take podrobnosti, kljub temu pa njun razvoj ni bil enak - slovaščina je danes samostojen knjižni jezik enega izmed slovanskih narodov, prekmurski (knjižni) jezik pa se je sredi 19. stoletja združil z osrednjeslovenskim v t. i. novoslovenščino, tj. v enoten knjižni jezik vseh Slovencev.
Keywords: Slovene; slovenščina; Slovene dialects; slovenska narečja; Prekmurian; prekmurščina; slovaščina; standard language; knjižni jezik