Linguistic and biological diversity, the 'free market' and the future of the planet - do linguistic human rights in education have any power? - Skutnabb-Kangas, Tove (Annales. Series historia et sociologia, 1999)
Danes jeziki izginjajo hitreje kot kdaj prej v zgodovini človeštva. Biološka raznovrstnost na eni strani ter jezikovna in kulturna raznovrstnost na drugi so vzajemne, kar potrjujejo številni dokazi, ki pričajo o morebitnem vzročnem razmerju, koevoluciji človek - okolje. Zmagoslavna razglasitev "svobodnega" tržnega sistema kot nujnega in pozitivnega spremljevalca globalizacije uničuje jezike hitreje kot kdaj koli prej. Homogenizacija in monokulturna učinkovitost pritiskata na naravo in ljudi ter prispevata k uničevanju raznolikosti...
Keywords: civilna služba; ekonomija; globalizacija; jezikoslovje