----- 392 Gospodarske stvari. 0 razstavi mlekarskih pridelkov na Dunaji. Po uradnem sporočilu. *) Iz mnogoterih zanimivih predmetov naj omenimo le tiste, ki bi našim živinorejcem najbolj koristiti mogli. Omeniti hočemo napravo sira, ki ima obliko opeke (cegla), kakorsnega napravlja g. Kozmas Schutz, vodja kmetijske šole v Celovcu. Sir se napravlja iz pomol-ženega mleka, ko je še gorko, ne da bi se razgre-valo v kotlu. S tem se vže prihrani draga priprava kotla, ki ga mali gospodar ne more kupiti. Ob enem ima sir majhno obliko opeke, tedaj tudi tisti, ki ima le malo mleka, more napravljati sir. Koj, ko se je mleko pomolzlo, se spravi v mlekarni hram, kjer so nastavljene dotične lesene posode, v katere vlijemo mleko in mu hitro dostavimo potrebno množino sirščnika. Po dobroti mleka se ravna potrebm? množina, da se napravi en funt sira. Navadno je treba *) Po „Bericht uber die 1. osterr. Molkerei-Ausstellung au Wien", zusammengestcllt im Auftrage des k. k. Ackerbau-ministeriums", sestavil „Gosp. List". Vred. za funt sira 3y2—4 bokalov mleka. Veievažts* je pri napravi sira umna priprava sirščnika in od tega je dokaj odvisna dobrota sira. Pri početka se vzame, če se napravlja vsaki dan 50 funtov sira, polovica dobro sušenega telečjega sirščnika, ki se razreze in potem polije s poličem mlačnogorke vode. Vse to sa spravi v pisker, ki se stavi za peč. Cez 21 ur se odi je tekočina v drugo posodo; s to tekočino se širi mleko. Zdaj se zopet nalije na telečji sirščnik (v pisker) polič sladke siratke ali mlačne vode, ki 03tane 6 ur na sirščniku. Potem sev odvzame stari sirščnik in nadomesti z drugim novim. Cez 18 ur se zopet odlije tekočina v drugo posodo in rabi za vsirenje mleka. To se nadaljuje naprej tako, da je vedno sirščnik 24 ur nastavljen pred porabo. Ce od tekočine kaj ostane, more se hraniti tudi dalje Časa , vendar mora biti shranjena na hladnem in pred porabo mora se pogledati, ali je popolnoma nepokvarjena in zdrava. Ena žlica takega sirila zadostuje za napravo enega funta sira. Vlito sirilo se dobro pomeša z mlekom. Ce se pri vsem tem mleko ne vsiri, moramo misliti, da je bil sirščnik od prestarega teleta, in treba vzeti sirščnik od prav mladega teleta, kojega vtaknemo v mleko, dokler se vsiri. Zarad tega je umno, da imamo shranjenih več telečjih sirščnikov. Ce je sirilo dobro, se vsiri mleko vže v pol ure. Vsirjeno mleko se viije v dotične posode, ki lež6 na nekoliko visečej mizi. Dotične posode, ki imajo obliko opeke, so iz mehkih pol palca debelih desk, so 12 palcev visoke in v znotraujem merijo 6 palcev.. Dno kakor tudi stranice so luknjičaste spodnji robovi desk pa sa zarovašeni ali narezani. To vse za to, da more odtekati siratka. Cez 3 ure se obrnejo posode, in kakor, hitro odteče vsa siratka, so spravi sir pod tiskalnico Posode se nemudoma očistijo m posušene spravijo. — Snažnost je pri tem delu glavna reč. — Iztiskovanje se vrši prav lahko brez umetne uprave na mizi, ki je napravljena iz 3/4 palcev debelih mehkih desk in 18 palcev široka, 6 do 8 čevljev dolga, 6 palcev visoka. Miza sloni na dveh podstavljenih lesenih kobilah in nekoliko visi. Iztiskovanje izvršujete deski, ki ste dolgi kakor miza in z opirami pritiskane. Sir leži na slami, ki je razpoložena po mizi. Slama se mora vsak dan menjati, da je vedno snažna. Slama je zato, da more odtekati siratka, ki se vlovi v posodo podstavljeno pod mizo. V tiskalnici ostane sir 4 dni, se večkrat obrača in če treba, da se tudi preloži na druge tiskalne mise, katere morajo biti vedno prav snažne. Nekoliko vže vtrjen sir se dobro osolf. To se ponavlja čez 24 ur. (Dalje prihodojič.)