Mobilni telefoni med varno uporabo in sredstvom nasilja med osnovnošolci - Cvek, Mihaela (visokošolska dela, 2019)
V doktorski disertaciji smo obravnavali uporabo mobilnih telefonov med osnovnošolci v Sloveniji. V teoretičnem delu smo izpostavili različne vidike mladostnikovega razvoja ter vlogo družine in vrstnikov pri tem. Osvetlili smo mesto in vlogo mobilnih telefonov v sodobni družbi in v življenju mladostnikov ter opozorili na možne nevarnosti in pasti uporabe mobilnih telefonov med mladostniki. Prikazali smo nekaj primerov pozitivne uporabe mobilnih telefonov v vzgojno-izobraževalnem procesu in opozorili na morebitne pasti uporabe mobilnih telefonov v vzgojno-izobraževalnem procesu. Posebno pozornost smo namenili različnim vrstam nasilja med mladostniki, zlasti nasilju s sodobno tehnologijo ter strategijam za njihovo preprečevanje in odpravljanje. Empirični del je bil zasnovan na triangulacijskem pristopu in je združeval kombinacijo kvantitativnega in kvalitativnega pedagoškega raziskovanja. Temeljna ugotovitev kvantitativnega dela raziskave, izvedene od marca do junija 2016, v kateri je sodelovalo 843 učencev 6. in 9. razredov in 158 učiteljev razrednikov iz osnovnih šol vseh statističnih regij Slovenije, je, da so mobilni telefoni močno vpeti v življenje učencev. V značilnostih in obsegu uporabe mobilnih telefonov so se med učenci glede na spol in razred pokazale nekatere razlike. Deklice in devetošolci uporabljajo mobilne telefone pogosteje kot dečki in šestošolci. Deklice pogosteje kot dečki navajajo, da imajo več strahov v povezavi z uporabo mobilnih telefonov. Mobilni telefoni predstavljajo statusni simbol in sredstvo socialnega povezovanja oz. izključevanja in tako jih zaznavajo tudi učenci. Deklice in šestošolci pogosteje kot dečki in devetošolci zaznavajo mobilne telefone kot statusni simbol in kot sredstvo socialnega povezovanja oz. izključevanja,. Deklice in šestošolci se po navedbah bolj kot dečki in devetošolci zavedajo škodljivosti sevanja mobilnih telefonov. Raziskava je pokazala, da so mobilni telefoni sredstvo, zaradi katerega in s katerim se izvaja nasilje. Dečki so pogosteje kot deklice storilci in žrtve posameznih dejanj nasilja zaradi mobilnih telefonov. Deklice in devetošolci so pogosteje kot dečki in šestošolci žrtve nasilja s pomočjo mobilnih telefonov, dečki in devetošolci pa storilci tovrstnega nasilja. Nadalje je raziskava pokazala, da so učenci bolj kot učitelji naklonjeni uporabi mobilnih telefonov v vzgojno-izobraževalnem procesu, učitelji pa se bolj kot učenci zavedajo možnih posledic tovrstne uporabe. Učitelji so kot najučinkovitejšo strategijo preprečevanja nasilja z mobilnimi telefoni ocenili dosledno ukrepanje v primeru kršitev v skladu z zapisanimi pravili, kot najbolj učinkoviti strategiji odpravljanja nasilja z mobilnimi telefoni pa resno jemanje in takojšnjo obravnavo vsakega znaka nasilja ter pogovor z žrtvijo in nudenje žrtvi podpore in pomoči. Kvalitativni del raziskave temelji na pol strukturiranih intervjujih ravnateljev in analizi dokumentov šol. Temeljna ugotovitev intervjujev ravnateljev iz osmih osnovnih šol, ki so bile zajete v kvantitativni del raziskave, je, da je uporaba mobilnih telefonov med poukom nedovoljena ter da se redko soočajo z nasiljem z mobilnimi telefoni. Ravnatelji so opozorili na slabo ozaveščenost o možnostih ne kritične uporabe mobilnih telefonov med učenci in učitelji. Kot najbolj učinkovito strategijo za preprečevanje nasilja z mobilnimi telefoni vidijo ozaveščanje učencev in kot najbolj učinkovito strategijo za odpravljanje tovrstnega nasilja razgovore z učenci. Ravnatelji imajo različne vizije preprečevanja in ukrepanja ob pojavu nasilja z mobilnimi telefoni. Analiza dokumentov šol je pokazala precej neenotno in pomanjkljivo urejenost pravil uporabe mobilnih telefonov v šolah ter pristopov ukrepanja ob neupoštevanju pravil. Na osnovi pridobljenih spoznanj smo v zaključku doktorske disertacije podali smernice za spodbujanje odgovorne in varne uporabe mobilnih telefonov.
Keywords: disertacije; elektromagnetno sevanje; mobilni telefoni; nasilje; odpravljanje; preprečevanje; sredstvo izključevanja; sredstvo povezovanja; statusni simbol; učenci