Berljivost izvlečkov s področja bibliotekarstva in informacijske znanosti - Jamar, Nina (Knjižnica, 2022)
Namen: Namen članka je preveriti berljivost izvlečkov s področja bibliotekarstva in informacijske znanosti na primeru izvlečkov iz revije Knjižnica. Zanimala nas je razlika med berljivostjo izvlečkov v angleškem in slovenskem jeziku ter nečlenjenih in členjenih izvlečkov. Metodologija/pristop: Za oceno berljivosti izvlečkov je bila uporabljena formula FleschKincaidov razred težavnosti. Za preverjanje statistično pomembnih razlik je bil uporabljen ttest za dva odvisna vzorca (angl. Paired Samples Ttest) s pomočjo SPSS programa. Rezultati: Rezultati so pokazali, da obstaja statistično pomembna razlika med berljivostjo izvlečkov v angleškem in slovenskem jeziku, objavljenih v reviji Knjižnica. Izvlečki, objavljeni v slovenskem jeziku, so težje berljivi, kot izvlečki, objavljeni v angleškem jeziku. Statistično pomembne razlike med nečlenjenimi in členjenimi izvlečki pa ni bilo zaznati. Omejitve raziskave: Analiziranih je bilo 60 izvlečkov v angleškem in 60 izvlečkov v slovenskem jeziku. Vzorec bi bil lahko večji. Raziskava bi lahko vsebovala izvlečke iz več revij s področja bibliotekarstva in informacijske znanosti. Izvirnost/uporabnost raziskave: Rezultati raziskave lahko dajo uredništvu revije Knjižnica nadaljnje usmeritve za izboljšanje berljivosti izvlečkov.
Keywords: berljivost; Bibliotekarstvo; branje; izvlečki; Povzetki; readability; Serijske publikacije