Da bo biolog, je vedel že od malih nog, po doktoratu pa se je usmeril na divje opraševalce, predvsem čmrlje. Teh je v Sloveniji vsaj 35 vrst. - Bevk, Danilo (Strašno hudi, 2024)
Divji opraševalci pomembno prispevajo k biotski pestrosti in so še kako ključni zate, zame, za vse nas, ker pridelujejo hrano. "Zagotavljajo eno ključnih ekosistemskih storitev, to je opraševanje rastlin, kar je pomembno tako za kmetijstvo, torej za našo prehransko varnost, kot za naravo oziroma biotsko raznovrstnost," je v tokratnem podkastu pojasnil Danilo Bevk, raziskovalec na Nacionalnem inštitutu za biologijo, kjer proučuje pestrost, ekologijo, monitoring in varovanje opraševalcev, pa uporabo opraševalcev v kmetijstvu, vplive pesticidov. Kot pravi, še vedno prevladuje poenostavljeno razumevanje te problematike, saj je večina pozornosti namenjena le enemu opraševalcu, medonosni čebeli. "Vemo pa, da potrebujemo različne opraševalce, torej tudi divje opraševalce, ki so vedno bolj ogroženi." Med njimi so tudi čmrlji, ki so posebno pozornost Danila Bevka pritegnili kmalu po njegovem doktoratu. "To, da sem se začel ukvarjati z njimi, mi ni bilo težko, saj so čmrlji moja ljubezen že od zgodnjega otroštva. Tako se s čmrlji ukvarjam že več kot 30 let, čeprav nisem tako zelo star," je povedal v podkastu. Je tudi predsednik društva Čmrljica. V Sloveniji je bilo sicer doslej najdenih 575 vrst divjih čebel, med njimi 35 vrst čmrljev. Na strehi inštituta za biologijo pa so začeli z gojenjem čmrljev, da jih bodo zaradi njihovega varstva bolje spoznali. Prisluhnite podkastu, v katerem se nam je pridružila tudi Alenka Žunič Kosi, kolegica, s katero si Danilo na nacionalnem inštitutu za biologijo že vrsto let deli pisarno in tudi skupen interes. Oba zanimajo žuželke, zato se pogosto znajdeta v pogovorih o teh fascinantnih bitjih, predvsem pa o njihovi pomembni vlogi v naravi. "Lahko rečem, da ima Danilo velik vpliv na varstvo opraševalcev in njihovo biodiverziteto v Sloveniji. Njegova zavzetost za ohranjanje narave ter trajnostni način življenja sta zelo opazna. Ne samo v službi, ampak tudi v zasebnem življenju vedno išče načine, kako prispevati k ohranjanju narave in biti v tem segmentu posebej aktiven," je dejala Alenka Žunič Kosi.
https://www.strasnohudi.si/podkasti/danilo-bevk
Keywords: Avdio portreti; Portreti; Zvočni zapisi