Assessment of the condition of Balsam poplar trees (Populus balsamifera L.) in a residental area of Bratsk - Runova, Elena (Acta silvae et ligni, 2021)
V tej študiji smo raziskovali zdravstveno stanje balzamastih topolov (Populus balsamifera L.) v enem izmed stanovanjskih območij Bratska (Irkutsk Oblast, Rusija). Opravljena je bila vizualna in instrumentalna ocena zdravstvenega stanja obrezanih in neobrezanih dreves. Ugotovljene notranje napake v drevesu smo analizirali z napravo Resistograph, s katerim je mogoče ugotoviti obseg razkrojenega lesa. Vizualna analiza drevesa je pokazala različne vrste poškodb: posušene veje, lomljive krošnje, mrazne razpoke, mehanske poškodbe, ukrivljenost debel, razkroj in vključke tujkov. Primerjali smo med drevesi z in brez obrezovanja krošenj. Ugotovili smo, da so bila obžagana drevesa bistveno bolj poškodovana kot neobžagana. Razkrajajoči se les je bil ugotovljen pri vseh preučevanih drevesih, vendar v različnih razvojnih fazah. Za vsako drevo je bil izdelan drevesni potni list, ki združuje podatke vizualne in instrumentalne ocene drevesa. Rezultati raziskave so bili uporabljeni za oblikovanje zaključkov in priporočil za izboljšanje gospodarjenja z mestnim drevjem zato, da se je lahko obnovila njihova ekološka in estetska funkcija.
Keywords: decay; les; Populus balsamifera L.; razkroj; Resistograph; rezistograf; urban area; urbano področje; visual analysis; vizualna analiza; wood